miercuri, 30 septembrie 2009

Protocolul de desfăşurare a şedinţelor la Fundaţia Academia DacoRomână

Protocolul de desfăşurare a şedinţelor la Fundaţia Academia DacoRomână TDC

1. Activitatea începe joia la orele 15 fix la locul dinainte stabilit şi va fi înregistrată digital audiovideo, pentru a fi redată pe pagina www.academiadacoromana.ro
2. Durata şedinţelor nu va depăşi 2 ore.
3. Primul sfert de oră va fi destinat informaţiilor de interes general, rememorării datelor din Calendarul dacoromânesc, începând cu joia anterioară, până la joia viitoare inclusiv, apoi date aniversare şi comemorative privind membrii ADR pentru aceeaşi perioadă, completarea listei nominale a participanţilor la manifestare cu semnătura fiecăruia.
4. Va urma expunerea conferenţiarului timp de maxim 30 de minute, care poate veni cu material scris, multiplicat pentru toţi cei prezenţi (şi care va fi depus cu cel puţin o săptămână înainte de şedinţă, la sediul ADR), ajutat de tehnologie specifică în expunere.
Textul, îmbunătăţit ca urmare a dezbaterilor, dacă va fi apreciat după dezbaterea lui de către cvorumul prezent ca fiind la nivelul aşteptat, va fi publicat în revistele ADR şi pe INTERNET, purtând data, copyright-ul autorului şi al FADRTDC. Autorul îl va redacta în formula adoptată, depunând la tezaurul ADR un exemplar verificat de trezorierul ADR în forma electronică.
5. Urmează un contra referat critic din partea conducerii ADR prin specialistul ADR, vicepeşedinte şi director de centru de cercetare, apoi dezbateri libere pe baza listei de înscriere la cuvânt a celor prezenţi, prioritate având membrii specialişti ai ADR, membrii corespondenţi, candidaţii şi celelalte persoane prezente.
6. Sedinţele, în general, vor fi deschise de preşedintele ADR care va da cuvântul şi va asigura conducerea curentă prin agenda secretarului general care va asigura şi poliţia sesiunii respective.
Dezbaterile vor fi conduse de preşedinte, de un vicepreşedinte,secretarul general sau de un membru fondator al Senatului ADR.
Înscrierile pentru conferinţe şi dezbateri se vor face la secretarul general, care va aloca timpul fiecăruia în funcţie de numărul celor înscrişi la cuvânt. Vor fi notate întrebările din partea celor prezenţi pentru conferenţiar, apoi intervenţiile şi comentariile care nu vor depăşi 10 minute fiecare. În raport cu înscrierile la cuvânt timpul va fi redus în aşa fel încât conferenţiarul să aibă ultimile 10 minute la dispoziţie pentru a răspunde la întrebări şi a clarifica unele aspecte controversate.
Laboratorul de creaţie TDC HASDEU este condus de prim vicepreşedintele ADR şi de preşedinta Asociaţiei culturale Iulia Hasdeu. Pentru Cenaclu TDC din cadrul acestui laborator de creaţie materialele se prezintă personal prim vicepreşedintelui ADR pentru a fi programate cu cel puţin o săptămână înainte.
7. Intervenţiile se vor transcrie de către intervenient pe hârtie şi se vor preda la secretariat, împreună cu datele de identificare ale autorului şi acordul scris pentru a fi publicate.
8. La finalul celor 2 ore nu se trag concluzii nici de către moderator, nici de către conferenţiar, fiecare participant realizând acest lucru în mod individual.
9. La aceste manifestări participanţii sunt obligaţi să respecte legislaţia privind drepturile de autor ale celor care susţin comunicările ştiinţifice şi trebuie citaţi în acţiunile ulterioare, conform normelor stabilite. Răspunderea pentru afirmaţiile sau ipotezele emise aparţine în exclusivitatea celor care le emit.
10. Pe timpul expunerilor se vor evita politizările, actele de propagandă politică partizană, respectându-se tematica ştiinţifică, abordările obiective, documentate şi echilibrate, limbajul adecvat unor dezbateri civilizate şi de înalt nivel cultural-ştiinţific.
11. La final, secretarul general va anunţa temele pentru următoarele 3 săptămâni şi va face apelul privind înscrierile la cuvânt sau susţinerea unor comunicări anunţate.
12. Conferenţiarului i se oferă, dacă primeşte, din partea FADRTDC o îndemnizaţie constând dintr-o sumă de bani stabilită de Prezidiu pentru comunicările valoroase care vor fi înregistrate la tezaurul ADR; cel în cauză va semna de primire în actele trezorierului.
Trezorierul va primi de la conferenţiar materialul autentificat de autor în trei exemplare pentru trezorerie FADRTDC şi ADR ca depozit pentru dreptul de autor la biblioteca FADRTDC, care se arhivează împreună cu forma audiovideo-digitală a dezbaterilor publice din sedinţa propriu-zisă. Autorul va data, semna fiecare filă din material şi va primi numărul de înregistrare din registrul trezorierului ADR. Procesul verbal al şedinţei, precum şi redarea video-digitală va fi redată pe pagina web a ADR după autentificare, datare de către autorul conferenţiar şi de trezorier.

Preşedinte fondator al FADRTDC

Geo Stroe,
doctor in drept

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu